Geluk is verlangen naar dat wat je al hebt

Na een paar dagen Londen door naar Cambridge. De plek waar jong en oud perfect samengaan. De eeuwenoude ‘colleges’ doen vandaag de dag nog steeds dienst als plek waar studenten worden opgeleid. Dit is ook de plek waar ik een driedaagse Masterclass True Leadership ga doen. Voor mijn vertrek kon ik maar moeilijk omschrijven wat ik nou exact ging doen. Dat lukt nu heel wat beter, maar zelfs terwijl ik dit schrijf heb ik nog niet alles scherp voor ogen. Deze Masterclass is geen training met een vaststaand doel en bijbehorend resultaat. Het is een ontdekkingsreis, een belevenis die voor ieder mens goed zou zijn. De drie dagen breng ik hoofdzakelijk door in Sidney Sussex College uit 1547. Dit college ligt midden in het centrum, omheind door grote dikke muren en een houten toegangspoort.

De eerste kennismaking met 11 heren en 2 dames is nog even spannend. In wat voor groep kom ik terecht? Als onze ‘Geluksprofessor’ Patrick van Hees, ons verzekert dat deze groep aan het eind aanvoelt als familie heb ik nog zo mijn twijfels. Maar niets blijkt minder waar. Samen met twee coaches gaan we het avontuur aan. Een avontuur met een rode draad: Geluk. We praten over het superego, voor sommigen bekende kost en voor anderen een verrassing. Wat is het superego, hoe herken je die stem en veel belangrijker, hoe ga je ermee om? We ontdekken stressfactoren. Zien in dat zelfvertrouwen geen vaststaand iets is. Ieder mens wordt geboren met 100% zelfvertrouwen. We raken het soms kwijt, maar leren hoe het weer terug te krijgen of kunnen vergroten.

Grote leiders hebben rolmodellen, van volger word je zelf een rolmodel. Prachtige inzichten die je verrijken. We hebben ze allemaal, kijk maar eens goed. En wat is een fixatie? Hoe herken je deze bij jezelf en bij anderen? Door de oefeningen en gesprekken leer je van en inspireer je elkaar. Niemand is hier directeur, leidinggevende of manager, of wat dan ook, iedereen is vooral zichzelf. En dat kan in deze prachtige omgeving waar we net voor zonsondergang met een punter de river Cam over glijden. Twee studenten nemen ons mee in de geschiedenis van deze stad. Over Nobelprijzen en Prins Charles, die niet eens slaagde voor zijn toelatingsexamen. We ervaren stilte in de kapel in Sidney Sussex College, bezoeken de beroemde Wren Library, drinken wijn en bier in de Eagle Pub, dineren chique in een bijzondere eetzaal in Trinity College. Stuk voor stuk oplaadpunten en ervaringen die we met elkaar delen en voor altijd met ons meenemen.

Na drie dagen vertrekken we met een koffer vol boeken en inspiratie voor de komende dagen, weken, maanden en jaren weer richting Nederland, daar waar we aan de slag kunnen met onze doelen, oplaadpunten en mensen. Deze groep mensen voelt inderdaad als familie. Wat een Masterclass niet kan doen. Op vrijdagochtend word ik wakker in mijn eigen bed. Was dit een droom? Ik kijk op mijn telefoon en zie een scherm vol met berichten uit de groepsapp Masterclass Cambridge 415. Het is geen droom, en ik kom tot de conclusie ‘Geluk is verlangen naar dat wat je al hebt.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: