Het andere Londen

Onze week in Engeland staat voor wat betreft onze hoogtepunten volledig in het teken van het verleden. Londen bezoeken we voor de 4e keer, wat als voordeel heeft dat we niet meer alle standaard toeristische attracties af hoeven te gaan. Zelfs onze ANWB-reisgids geeft goede tips om een andere stukje Londen te bezoeken. We nemen de metro naar Holborn, de wijk waar de meeste overblijfselen uit de tijd van Dickens terug te vinden zijn. Het huis op Doughty Street 48, waar hij zijn bekendste boeken schreef, staat er nog en het huis ernaast doet dienst als museum. Ook de kantoren en de griffie van Gray’s Inn waar hij als 15-jarige jongen als bediende werkte staan er nog. Je kunt je makkelijk een voorstelling maken van hoe hij daar gelopen heeft.

In dezelfde wijk vind je ook de ‘Old Curiosity Shop’  uit 1567. Het is het oudste winkelpand van Londen waar nu een schoenenwinkel in zit. De oudere panden kenmerken zich door de witte muren met de bruine strepen. Ze hebben van een afstand iets weg van de vakwerkhuizen in Oostenrijk. Bij de sfeer van Dickens past ook de pub The Cittie of York, uit 1430. Je kunt van buiten niet door de matte glas-in-lood-ramen kijken. Dat was vroeger ook precies de bedoeling van een public house. Via een gang met een enorm hoog plafond kom je in een langwerpige ruimte terecht. Links de lage bar, en rechts vierkante donkerbruine houten nisjes waar je maximaal met z’n zessen bier kunt drinken. De pub is net een museum, ook de driehoekige ijzeren kachel, waar je omheen kunt lopen, is een bijzonderheid. Er is geen muziek maar toch echt een bezoekje waard.

Voor de iets recentere geschiedenis rijden we met de dubbeldekker naar Abbey Road waar, door de Beatles, het beroemdste zebrapad ligt. Groepjes toeristen lopen heen en weer over het zebrapad en leggen de wandeling vast op video en foto. Van de toeristische attracties doen we er ook nog een paar. Zo wandelen we in museum Tate Britain door de eeuwen heen met Britse kunst en kunnen we Nottinghill en warenhuis Harrod’s ook echt niet zo maar aan ons voorbij laten gaan.

Nog een hoogtepunt van ons bezoek is de voorstelling de Phantom of the Opera, al meer dan 25 jaar een hit in het Londense ‘Her Majesty’s Theatre’ vlakbij Picadilly Circus. In de populaire winkelstraten en rondom de Big Ben kun je over de hoofden lopen. Als we op de taal afgaan wanen we ons even in Madrid. Maar een stad als deze biedt gelukkig voor elk wat wils. Zelfs na vier keer zeggen we nog steeds, ‘hier gaan we nog een keer naar terug.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: