Ik ga weer schrijven!

Het is al weer meer dan een jaar geleden dat ik aan het laatste verhaal voor mijn boek schreef. Er is veel gebeurd: de boekpresentatie, lezingen, voorleessessies. Bijzonder leuke momenten om herinneringen levend te houden. Dit wil ik vooral ook blijven doen. Maar toch mis ik ook wat.

En dat is het doen van interviews, het schrijven, het contact met de geïnterviewde, nadenken over het leven dat iemand geleefd heeft, en de vraag hoe ik dat leven zo mooi en goed mogelijk kan verwoorden. Het gevoel dat ik dit miste bekroop me al vrij snel. Maar ik had nou eenmaal met mezelf afgesproken dat ik het jaar na het verschijnen van het boek even niet zou schrijven maar me bezighouden met voorlezen en lezingen.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo is het ook. Ik wil weer schrijven. Natuurlijk blijf ik voorlezen en lezingen geven. Maar niet zonder ook nieuwe verhalen te schrijven om herinneringen te bewaren. Dit keer ga ik de verhalen met een thema alleen online publiceren. Simpelweg omdat een boek maken heel kostbaar is, en ik dat geld er niet voor heb.

Het eerste thema dat ik kies is migratie uit voormalige koloniën. Een actueel onderwerp, waar ik zelf heel veel interesse in heb. Hoe was het om je vertrouwde omgeving, familie en vrienden te verlaten om in een onbekend land een nieuw bestaan op te bouwen? Wat waren de verwachting en hoe is het uiteindelijk gegaan? Ik heb al een vrouw gevonden die met mij wil praten. Mevrouw Roeselbaks is 93 en woonde tot haar veertigste in Suriname. Ik kan niet wachten om naar haar toe te gaan. 

Om meer verhalen over dit thema te schrijven zoek ik mannen en vrouwen van 80+ die geboren zijn in een van de voormalige koloniën: Nederlands-Indie, Suriname of de Nederlandse Antillen. Ken je iemand of heb je een tip voor een instelling waar ik contact mee op kan nemen, stuur mij dan een berichtje.

Het belang om te blijven schrijven, om zo herinneringen te bewaren is voor mij in de afgelopen maanden alleen maar groter geworden. Van de 16 vrouwen zijn er na het verschijnen van mijn boek al vier overleden: mevrouw Van Dijk, mevrouw Hendriks, mevrouw Pahud de Mortanges, mevrouw Van den Berg. Vijf van de 16 vrouwen kunnen hun verhaal al niet meer zelf vertellen, hoe mooi dat iedereen die dat wil hun levensverhaal nog terug kan lezen in ‘Lang zal ze leven’.

3 gedachten over “Ik ga weer schrijven!

Voeg uw reactie toe

 1. Hoi Claske,

  Ik ga voor je op zoek.

  Wat een leuk idee weer om dat te doen bij die groep.

  Groetjes,ook van mijn moeder

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: